TangoPraat

Tango in speelfilms: Easy Virtue, Colin Firth en Jessica Biel

zaterdag 2 mei 2020 06:17

Tango in speelfilms: Easy Virtue, Colin Firth en Jessica Biel (2008)

In de film Easy Virtue speelt Jessica Biel een vrijgevochten Amerikaanse, Larita, die trouwt met de nog niet helemaal uitgerijpte John Whittaker (Ben Barnes) uit een aristocratische familie. Het verhaal speelt zich af in de jaren twintig van de 20ste eeuw. De komst van het jonge paar naar het ouderlijk huis van de Whittakers wordt een botsing van twee culturen met amusante momenten, maar ook met de voorspelbare afloop dat de jongehuwden door de spanningen die daarop volgen elkaar kwijt raken. Een dramatische moment, vlak tegen het einde van de film, is de tango die Larita danst met haar schoonvader (Colin Firth) met wie zij uiteindelijk de benen neemt.

De tango waarop wordt gedanst, heb ik in milonga’s nog nooit gehoord. Dat is niet zo vreemd, want de compositie heeft een hele lange aanloop en een relatief korte dansbare tango. De muziek is speciaal voor de film geschreven door Marius de Vries (geb. 1961). De lange aanloop is nodig om de dramatiek op te bouwen tijdens een van de spannendste momenten van de film. De eigenlijke tango duurt maar kort en dat is misschien maar goed ook, want Colin Firth, in tegenstelling tot Jessica Biel, is geen geboren danser. In een interview vertelt Colin Firth dat hij aanvankelijk zelfs weigerde om de dans zelf uit te voeren en dat wilde overlaten aan een stand in. Uiteindelijk bezocht hij toch een tangodocent en daarop gebeurde wat veel tangodansers hebben meegemaakt: hij werd meteen door de dans gegrepen en de lovende woorden die hij in het interview daarover zegt herkennen we allemaal. 

Zijn danspassen blijven in wezen beperkt tot de basispas; daarnaast zien we enkele passen die waarschijnlijk los zijn opgenomen en knap zijn gemonteerd waardoor het allemaal een erg authentieke indruk maakt. Toch komt zijn dans heel sympathiek ove, onddanks de toevoeging van enkele bewegingen die ontleend lijken aan ballroom-varianten. Jessica Biel danst heel natuurlijk en feitelijk is zij degene die de dans leidt.

Wie op youtube het beschreven fragment opzoekt, komt dikwijls bedrogen uit. In een aantal voorbeelden is de tangomuziek van De Vries vervangen door de muziek van Por una Cabeza die  gebruikt is in de film Scent of a Woman. De hier opgenomen youtube film laat wel de originele soundtrack horen.